EDIFICIS PÚBLICS AMB SISTEMES INTEL·LIGENTS:
L’objectiu de l’automatització era poder gestionar des d’un mateix lloc els diferents edificis municipals i tenir un control més òptim del consum d’energia, la temperatura de cada espai i la il·luminació. Aquest projecte aconsegueix oferir més comoditat i confort tant a l’agència encarregada de controlar els centres com als seus treballadors i usuaris.
A la comarca d´Osona, a Catalunya, s´ha realitzat l´automatització de 150 edificis públics permetent obtenir un control centralitzat des de l´ALEO (Agència Local de l´Energia del Consell Comarcal d´Osona). Sobretot en referència a controls dels sistemes de clima, ventilació, il·luminació i sistemes fotovoltaics. Entre ells, hi ha escoles, ajuntaments, centres de dia de gent gran, teatres i biblioteques.
El control dels diferents sistemes de clima, ja siguin calderes, sistemes de refrigeració, districtheatings o UTAs, s’han automatitzat perquè s’encenguin només en hores programades en relació amb els horaris de cada centre.
Així mateix, com que és un sistema intel·ligent, reconeix les necessitats de cada espai i actua segons l’hora i la temperatura interior per assegurar l’ambient ideal.
D’altra banda, permet encendre aquests sistemes fora de l’horari programat en cas que hi hagi esdeveniments especials, com ara reunions, eleccions, entre d’altres.
De la mateixa manera que els sistemes de clima, la il·luminació també està integrada perquè s’encengui únicament a les hores en què hi hagi persones dins dels edificis.
Per evitar encara més l’ús i el consum innecessari de llum, a les instal·lacions més recents, s’han incorporat detectors de presència. D’aquesta manera, el sistema d’il·luminació s’encén quan detecteu que hi ha algú i s’apaga automàticament quan no percep cap moviment. Així s’aconsegueix estalviar costos i guanyar eficiència.
L’automatització intel·ligent sempre tria l’opció més rendible per arribar a l’objectiu de temperatura o il·luminació. A la majoria d’instal·lacions, hi ha sistemes fotovoltaics integrats. Per tant, permet ser més eficients en la generació i el consum d’energia, ajudar al medi ambient i estalviar en despeses.
Així mateix, hi ha una pantalla a l’entrada de cada centre per poder visualitzar la producció i el consum de l’edifici, cosa que permet ser conscient de l’estalvi que aporta el sistema.
Des que es va implementar Loxone, han pogut observar resultats de forma tangible, calculen uns estalvis sobre les factures de gas, gasoil i llum entre el 20% i el 35%.
Aquest projecte requereix la necessitat d‟unir el control de més d‟un edifici automatitzat per Loxone. Per això, el nostre partner 9habitat, encarregat d’aquestes instal·lacions, ha fet servir la plataforma Enmotic, creada per ells per ajustar-se a aquest tipus de projectes.
Aquesta plataforma ha fet possible la geolocalització de les 120 instal·lacions que controla ALEO amb un únic panell de control, centralitzar la telegestió dels seus equips, gestionar avisos i alarmes centralitzades, tramesa d’ordres massives a diverses instal·lacions; per exemple, en canvi del mode de clima d’hivern a estiu a totes les instal·lacions alhora.