AUTOMATIZACIÓ DE LA RESIDENCIA I ESCOLA DE LA FUNDACIÓ AMPANS

[vc_empty_space height=”50px”]OBJECTIUS DEL PROJECTE:

 

El nou centre residencial i educatiu per a infants i joves amb necessitat d’atenció especial d’Ampans, ubicat a Sant Fruitós de Bages (Catalunya), ha estat completament automatitzat amb Loxone. Els requeriments principals del projecte eren realitzar una bona gestió energètica per minimitzar costos i implementar funcions automàtiques que ajudin a millorar la qualitat de vida de les persones usuàries per poder portar una vida independent i autònoma (AAL).

[vc_empty_space height=”50px”]LA IMPORTÀNCIA D’UNA BONA PLANIFICACIÓ:

 

Aquest projecte ens permet mostrar la importància de pensar en l’ automatització des d’ un inici. En la fase de planificació, es va tenir en compte tot el que pot controlar el sistema Loxone, i es van aconseguir importants estalvis en dispositius i en el conjunt del projecte.

I no només estalvi, sinó que també permet oferir un control molt més adaptat a les necessitats del personal encarregat en cada àrea.

[vc_empty_space height=”50px”]Gràcies als pulsadors Touch…

 

… amb cinc punts de contacte i detector de temperatura i humitat, va permetre substituir els interruptors convencionals per a la il·luminació, amb els seus encreuaments i commutats, els interruptors per a les persianes i 70 termòstats per al control de la climatització. En conjunt, costos dels dispositius més la instal·lació.

A més, el Touch Surface va facilitar la instal·lació per al control de llums, persianes i alertes a les habitacions, evitant la necessitat de caixes de protecció amb claus.

[vc_empty_space height=”50px”]
[vc_empty_space height=”50px”]Intercom i teclats NFC…

 

… van permetre estalviar en monitors interiors per al control d’accessos, que haguessin estat descentralitzats i accessibles només des de recepció. Gràcies a la integració amb Loxone, el control és des de qualsevol racó de l’edifici mitjançant l’App, sense importar la porta per on es demana l’accés.

Els teclats numèrics NFC permeten integrar-se en el conjunt del projecte, tenint més informació sobre ocupació (i en conseqüència l’optimització dels consums en cada espai) i la plena flexibilitat de gestió de codis.

amb claus.

[vc_empty_space height=”50px”]
[vc_empty_space height=”50px”]Sistema d’alertes ja incloses…

 

No ha estat necessària la contractació d’un altre sistema per a les alertes assistencials. Això comportava la instal·lació de més dispositius específics i una altra plataforma separada per als avisos. Dins de la mateixa configuració Loxone i aprofitant diversos dels dispositius ja instal·lats, s’han creat les alertes per als cuidadors.

[vc_empty_space height=”50px”]
[vc_separator color=”orange” border_width=”3″][vc_empty_space height=”40px”]

GESTIÓ ENERGÈTICA DE L’EDIFICI:

S’ han integrat plaques fotovoltaiques al sostre de l’ edifici per generar energia i abastir tot el consum de l’ edifici. Es realitza el control de les càrregues i s’optimitza l’ús de l’excedent per ajudar en la climatització, l’aigua calenta sanitària (ACS) i cicles de legionella, a més de proporcionar estadístiques a temps real i emmagatzemades.

El control dels comptadors d’aigua permet la detecció primerenca de fuites, una cosa que en un edifici amb aquestes característiques i dimensions és clau per no tenir una despesa inesperada.

A les cuines, es realitza el control de la cadena de fred de neveres i congeladors, permetent la visualització de gràfiques i comunicació d’ alertes en cas d’ incidències o comportaments irregulars.

Finalment, el reg automatitzat funciona segons condicions climàtiques, activant-se o desactivant-se segons previsions de pluja i temperatures, i enviant alertes davant sobre consums.

[vc_empty_space height=”50px”]Climatització:

La climatització, l’ombrejat automàtic de les persianes, la renovació de l’aire i el control de qualitat de l’aire treballen de la mà.

El control de temperatures es realitza segons horari d’ activitats a totes les sales, combinant la posició de les persianes per ajudar en aquest control tant a l’ estiu com a l’ hivern. Les màquines de renovació de l’aire es controlen també per generar free cooling a l’estiu i donar suport al sistema de clima.

També s’han instal·lat sensors CO2 amb els quals es mesura la qualitat de l’aire i permet activar la ventilació de forma automàtica per mantenir les condicions òptimes a l’interior.

[vc_empty_space height=”50px”]Evitar riscos de danys als usuaris i alertes.

A la residència s’han instal·lat els polsadors Touch Surface totalment integrats a la paret, d’aquesta manera s’evita posar proteccions als polsadors i es redueix el risc de danys a les persones usuàries.

Aquests polsadors permeten pujar i abaixar les persianes, controlar els llums i incorporen un botó d’emergència alertant immediatament els responsables en cas d’alguna incidència urgent. Els educadors reben avisos en cas de necessitat o auxili.

Als banys, gràcies al sensor acústic que incorpora el nostre Detector de presència, si es detecten sorolls com caigudes o algun cop fort, també s’envien alertes.

Igualment, a la sala de servidors, si augmenta la temperatura considerablement o bé algun servidor no funciona o no respon s’ enviarà un avís a l’ informàtic.

[vc_empty_space height=”50px”]Control d’accés remot:

 

Inicialment s’havien planificat 7 videoporters estàndards amb pantalla i això suposava que cada vegada que es volia contestar s’havia d’anar expressament a les pantalles per respondre i obrir, a més de necessitar organitzar l’espai físic i protecció d’aquestes pantalles. Amb Loxone s’utilitzen 7 videoporters Loxone Intercom, estalviant les pantalles físiques a la paret. El personal responsable controla les entrades de forma centralitzada des de la mateixa App, veient qui truca en tot moment i fins i tot poden obrir de forma remota. El vídeo porter també captura la foto de les 10 últimes trucades, cosa que aporta més seguretat al sistema.

L’ accés remot pot ser solament vàlid de forma local per a determinats membres del personal i un cop surtin de l’ edifici, l’ accés remot des de l’ exterior quedi limitat a les persones autoritzades.

També s’han instal·lat 47 teclats numèrics NFC Code Touch que faciliten l’accés al personal a les seves àrees de treball. Es pot delimitar els accessos del personal i treballadors a diferents zones, en funció de les zones de treball i les tasques i funcions que cadascun dels membres de l’ equip tinguin assignades. La gestió dels codis la realitza el personal responsable d’ Ampans, de manera que és el màxim de flexible.

[vc_empty_space height=”50px”]Mes controls…

 

Control de la il·luminació:

Als passadissos i els banys, els llums són automàtics segons presència i lluminositat, evitant que es quedin encesos de forma innecessària. També s’han instal·lat tires LED als passadissos per poder il·luminar de forma tènue durant la nit. A les aules la il·luminació s’activa en funció de la llum exterior, apagant els llums més pròxims a les finestres quan hi ha prou llum natural. La il·luminació exterior s’activa segons horaris i lluminositat.

Control de reg automàtic:

el reg de les plantes de l’ exterior està automatitzat segons condicions climàtiques, gràcies a l’ Estació meteorològica de Loxone i el Servei meteorològic, que permeten saber en tot moment la temperatura, humitat i previsió del temps. En cas de previsió de pluja, el reg de desactiva automàticament.

[vc_empty_space height=”50px”]
L’opinió del centre:

 

“Per a Ampans, aquest centre significa una aposta per la innovació. Hem estat fent una prospecció de mercat, valorant diferents sistemes i diferents proveïdors. Els altres sistemes ens obligaven a escollir diversos proveïdors i opcions i ajuntar-les, de manera que al final optem per Loxone. Amb un sol proveïdor podíem aglutinar aquest conjunt d’opcions i alhora millorar i optimitzar costos i components. A més en el futur podem implementar encara més solucions que ens faran el funcionament del centre encara més fàcil.”

Carles Padullés

Responsable de serveis, Ampans

“Des de l’inici hem pensat en una residència de futur, ser més eficients en el treball dels professionals i fomentar l’autonomia dels infants i joves que estudiaran i viuran al centre, proporcionant una vida independent i autonoma i garantitzar la seva calitat de vida (AAL)”

Janeta Camps

Directora dels serveis residencials, Ampans.